6942 500081
Αρχικη / Υπηρεσιες

Ηλιακα συστηματα

Ηλιακός θερμοσίφωνας

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα ενεργητικό ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.

Χρησιμοποιείται ευρύτατα στις χώρες που έχουν μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως για παράδειγμα στις χώρες της Μεσογείου και στην Κύπρο.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η απλούστερη και η γνωστότερη ηλιακή συσκευή. Κατά την λειτουργία του γίνεται εκμετάλλευση δυο φυσικών φαινομένων. Με την αρχή του θερμοσιφώνου επιτυγχάνεται η κυκλοφορία του νερού με φυσικό τρόπο χωρίς μηχανικά μέρη (αντλίες κλπ.) ενώ η θέρμανση του νερού γίνεται με την εκμετάλλευση του φαινομένου του θερμοκηπίου που αναπτύσσεται στους συλλέκτες του.
Μέρη

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, ανεξάρτητα από το είδος τους, αποτελούνται από δύο βασικά μέρη:

• Το τμήμα συλλογής (οι ηλιακοί συλλέκτες, η επιφάνεια απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας)
• Το τμήμα αποθήκευσης (η δεξαμενή αποθήκευσης του νερού)
• Τα δύο αυτά μέρη είναι συναρμολογημένα μαζί και συνδέονται με σωληνώσεις, αλλά σε μεγαλύτερα συστήματα μπορούν να είναι και χωριστά και να χρησιμοποιούνται αντλίες για την κυκλοφορία του θερμαινόμενου μέσου, ειδικά όταν το τμήμα αποθήκευσης δεν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το τμήμα συλλογής. Το τμήμα αποθήκευσης διαθέτει και ηλεκτρική αντίσταση με θερμοστάτη, για να μπορεί να παράγεται ζεστό νερό και σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διαθέτουν και κάποια εξαρτήματα ελέγχου όπως βαλβίδα υπερπίεσης και αυτόματα εξαεριστικά.


Ηλιακοί συλλέκτες

Το κυριότερο μέρος ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι οι ηλιακοί συλλέκτες (ή καθρέπτες), που είναι η επιφάνεια συλλογής της ηλιακής ακτινοβολίας.

Αυτή αποτελείται από τέσσερα μέρη:

• Την πλάκα συλλογής της ακτινοβολίας
• Τους σωλήνες ροής του νερού
• Την κάλυψη (κρύσταλλο) της πλάκας απορρόφησης και
• Το θερμικά μονωμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο στερεώνονται τα υπόλοιπα εξαρτήματα.

Κεντρικά ηλιακά συστήματα

Τα Κεντρικά Ηλιακά Συστήματα Παραγωγής Ζεστού Νερού έρχονται να καλύψουν τις περιορισμένες δυνατότητες και τις αδυναμίες των γνωστών μας ηλιακών θερμοσιφώνων και να μας δώσουν απίστευτη ευελιξία στη δυναμικότητα και το σχεδιασμό, στον τρόπο λειτουργίας, στην εύκολη συντήρηση, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην υψηλή αισθητική αυτών των συστημάτων.

Αποτελούν τη μοναδική λύση για κάθε μεγάλο κτίριο όπου οι ανάγκες χρήσης ζεστού νερού είναι αυξημένες, όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αθλητικοί χώροι, κ.α., ενώ καθίστανται ιδανικά για χρήση σε πολυκατοικίες και μεσαίου και μεγάλου μεγέθους κατοικίες.

Έτσι τα Κεντρικά Ηλιακά Συστήματα Παραγωγής Ζεστού Νερού προσφέρουν :

Απεριόριστη δυνατότητα παραγωγής και αποθήκευσης νερού, αφού μπορούμε να συνδέσουμε όσα boilers επιθυμούμε, οποιουδήποτε μεγέθους.

Υψηλή αισθητική, αφού μπορούμε να τοποθετήσουμε τους ηλιακούς συλλέκτες και τα boilers χωριστά σε όποιο σημείο εμείς επιθυμούμε.